2020-10-19 Autor:Zhao Erzhao Na podstawie:China Tibet Net


Widok z lotu ptaka na miasto Shiquanhe w prefekturze Ngari. Zdjęcie: Jin Azir


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao

W Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym w powiecie Gar, prefekturze Ngari, rzędy warzyw z upraw hydroponicznych są świeże i mają przyjemny wygląd, krzaki pomidorów zwisają pod ciężarem owoców, które wkrótce dojrzeją, a sadzonki truskawek są pełne obietnicy przyszłych plonów.


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao

Obszar Ali ma leży na średniej wysokość 4500 m n.p.m., klimat jest suchy i zimny, a rośliny rosną tu z wielkim trudem, z tego powodu nazywany jest „strefą zakazaną dla życia”. Przez długi czas rynek owoców i warzyw w rejonie Ngari wspierany był przez miasta z sąsiednich prowincji, biorąc pod uwagę odległość dostaw zrozumiałe jest, że ich koszt był bardzo wysoki.


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao

Aby rozwiązać ten bardzo poważny problem „drogiej żywności i małej liczby odmian”, w ostatnich latach obszar Ali zainwestował 96 milionów juanów w rozwój rolnictwa poprzez wprowadzenie nowoczesnych agrotechnologii przy udziale profesjonalnych kadr rolniczo- technicznych.


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao

„Już na powierzchni nieco ponad 800 metrów kwadratowych szklarni można wyprodukować ponad 20 000 "klatek" pomidorów”. Shi Peineng technik rolniczego parku przemysłowego powiedział, że obecna produkcja całego parku może w zasadzie zaspokoić codzienne potrzeby mieszkańców.

Po kilku latach poszukiwań i badań rolniczy park przemysłowy znalazł swą ścieżkę zgodną z lokalną rzeczywistością. Od początku tego roku park zapewnił zatrudnienie ponad 400 okolicznym mieszkańcom i przyniósł ponad 1,3 miliona juanów dochodu .


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao


Na zdjęciu warzywa uprawiane w Ekologicznym Rolniczym Parku Przemysłowym powiatu Gar. Zdjęcie: Zhao Erzhao

Przyjmuje się, że Ekologiczny Rolniczy Park Przemysłowy Powiatu Gar zajmuje łączną powierzchnię 730 mu (nieco ponad 240 ha) na których uprawia się warzywa i kwiaty oraz hoduje bydło i drób.Wszystkie obiekty towarzyszące Parku zostały ukończone w lipcu 2017 roku.



Sukces w klonowaniu zwierząt

Chiny potwierdzają pierwsze udane klonowanie zagrożonych ras bydła tybetańskiego.