14.02.2023| Autor: Daqiong i Palden Nyima| Źródło: chinadaily.com.cn
Badania zachowanych resztek mleka sprzed tysięcy lat dostarczają cennych wskazówek na temat diety przodków dzisiejszych Tybetańczyków
Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców wykazały ślady mleka sprzed ponad 3000 lat w miejscu starożytnych ruin w powiecie Namling w Tybetańskim Regionie Autonomicznym.
Pozostałości mleka odkryte w ruinach Gongthang wskazują, że mleko było jednym z produktów spożywanych przez starożytnych mieszkańców Wyżyny Tybetańskiej.
Informacje zostały przedstawione w rozprawie — "Wczesna konsumpcja mleka na Płaskowyżu Tybetańskim" — która została opublikowana 20 stycznia w "Science Bulletin".
W rozprawie zauważono między innymi, że rekompensując utratę energii i stres oksydacyjny, Tybetańczycy rozwinęli unikalne tradycje żywieniowe, które różnią się od tych z obszarów równinnych.
Produkty mięsne, takie jak wołowina i baranina, były Wyżynie powszechnym pożywieniem, dostarczając organizmowi ludzkiemu obfitości białka i tłuszczów w celu utrzymania metabolizmu.
Zauważono również, że produkty mleczne pochodzące od bydła i kóz łagodziły stwardnienie tętnic spowodowane nadmiernym spożyciem mięsa i uzupełniały przeciwutleniacze, probiotyki i różne inne składniki odżywcze.
W czasach prehistorycznych produkty mleczne mogły być częścią codziennej diety w społecznościach pasterskich. Jednak badania nie wykazały jeszcze żadnych bezpośrednich dowodów na obecność produktów mlecznych w czasach prehistorycznych na obszarach położonych na dużych wysokościach, z wyjątkiem niektórych wskazówek w postaci widocznych szczątków żywności.
Yang Xiaoyan, profesor z Lanzhou University, który jest odpowiedzialny za ekspedycję naukową, powiedział, że rozwój technologii przechowywania produktów mlecznych przez człowieka sprzyjał powstaniu i rozwojowi koczowniczego modelu życia.
„Wykryte w ruinach Gongthang szczątki mleka odpowiadają pd względem czasu pojawieniu się udomowionych roślinożerców, rolnictwa i hodowli zwierząt na działce Qugong w Lhasie i wykopaliskach Bangga w mieście Lhokha” – powiedział Yang.
„Oznacza to, że wykorzystywanie w żywieniu mleka jako produktu wtórnego nastąpiło w tym samym czasie, co wykorzystanie podstawowych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso”.
Badania zostały przeprowadzone wspólnie przez kilka chińskich instytutów akademickich, w tym Instytut Badań Wyżyny Tybetańskiej Chińskiej Akademii Nauk, Uniwersytet Lanzhou, Chiński Uniwersytet Nauki i Technologii, Instytut Ochrony Zabytków Kultury Tybetańskiego Regionu Autonomicznego, Northwest University oraz Instytut Archeologii Chińskiej Akademii Nauk Społecznych.