2021-08-17 Źródło: Xinhua


Młodzi ludzie z okolic Nyingchi uczą się gotować w szkole zawodowej w Nyingchi, w Tybetańskim Regionie Autonomicznym, 20 listopada 2020 r. (foto:Xinhua/Purbu Zhaxi)

Dawa Puncog zanurzył gotowane krewetki w sosie sałatkowym, owinął je smażonymi posiekanymi ziemniakami i uformował w kulkę. Złote kuleczki krewetkowe to danie, które najlepiej przyrządza. Dawa Puncog w Szkole Zawodowej i Technicznej w Nagqu jest jednym z 39 uczniów specjalizujących się w gotowaniu. O czasu, kiedy w ubiegłym roku rozpoczął naukę w szkole,  nauczył się przyrządzać różne rodzaje dań kuchni chińskiej i tybetańskiej. „po ukończeniu nauki planowałem znaleźć pracę szefa kuchni  i otworzyć restaurację razem z trzema moimi kolegami z klasy” – powiedział 18-latek z miejscowości Nagqu’s Lhoma. Dzięki szkoleniu zawodowemu wielu młodych tybetańskich rolników i pasterzy, którzy dzięki nowoczesnemu sprzętowi rolniczemu nie są już przykuci tylko do  ziemi, zdecydowało się realizować własne marzenia i zapewnić sobie pracę z wyższymi dochodami. Qime Lhamo, dziekan wydziału gotowania, powiedział, że departament we współpracy z instytutem szkoleniowym w Lhasie wysyła uczniów do stolicy regionu na dwuletnie szkolenie. Wydział powstał w 2015 roku, a niektórzy z pierwszych absolwentów gotują obecnie w firmach kolejowych lub pełnią funkcję instruktorów w innych ośrodkach szkoleniowych. Ding Tao, szefowa szkoły, powiedział, że ponad 260 uczniów szkoły uczęszczało na lekcje do swoich szkół partnerskich w prowincjach Guangdong i Syczuan. „Z jednej strony oni i miejscowi studenci mogą uczyć się od siebie nawzajem; z drugiej strony młodzi Tybetańczycy mogą zobaczyć "wielki świat" w dużych miastach. Doświadczenie będzie pomocne w ich rozwoju” – powiedziała Ding. Szkoła Zawodowa i Techniczna Nagqu ma obecnie 11 kierunków, to m.in. hodowla, weterynaria, medycyna tybetańska, logistyka, pielęgniarstwo i gotowanie. Obecnie w szkole uczy się ponad 4000 uczniów z całej prefektury.


Uczniowie Szkoły Zawodowej i Technicznej w Lhasie uczą się technik krawieckich (foto: Xinhua/Jigme Dorje)

Aby pomóc w zatrudnieniu absolwentów, szkoła nawiązała współpracę z wieloma przedsiębiorstwami, zapewniając im bezpłatną przestrzeń do pracy.Przedsiębiorstwa, w tym restauracje i zakłady krawieckie, oferują uczniom i absolwentom pracę w niepełnym lub pełnym wymiarze godzin. Changchub Wangdu, właściciel restauracji z kuchnią tybetańską, powiedział, że jego jadłodajnia zatrudnia pięciu absolwentów szkoły, w tym dwóch dyplomowanych kucharzy. Stażystom płaci się 4500 juanów miesięcznie. „Dla tych, którzy osiągają dobre wyniki, podwoję zarobki, zatrudniając ich jako szefów kuchni”. Obecny szef kuchni w restauracji Changchuba Wangdu pochodzi z Lhasy i zarabia 12 000 juanów miesięcznie. „Absolwenci pochodzący z najbliższych okolic nie tylko pomogą obniżyć moje koszty zatrudnienia, ale także chętniej kontynuują pracę” – powiedział.

Baima Tsogyel, 17-letnia uczennica pierwszego roku na kierunku pielęgniarstwo, nauczyła się bandażowania i robienia zastrzyków. „Mam nadzieję, że znajdę pracę pielęgniarki w szpitalu w Nagqu” – powiedziała. Według He Weibo, wicedyrektora szkoły, w ciągu ostatnich trzech lat ponad 70 procent absolwentów szkoły znalazło pracę lub wstąpiło na wyższe uczelnie w celu dalszej nauki. „Niektórzy z nich założyli własne firmy i zapewnili więcej miejsc pracy naszym absolwentom” – powiedział.

Według władz regionalnych Tybet ma ponad 10 publicznych instytucji edukacji zawodowej, z co najmniej jedną w każdej z prefektur. Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na kształcenie zawodowe jak grzyby po deszczu rozwijają się w TRA prywatne szkoły i kolegia. Dawa Cering, zastępca szefa Departamentu Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego Tybetańskiego Regionu Autonomicznego, powiedział, że Region wszedł w nową fazę rozwoju o wysokiej jakości, wraz z szybkim rozwojem różnych gałęzi przemysłu. „W wielu firmach brakuje wykwalifikowanych ludzi i konieczne jest wykształcenie nowych pracowników, którzy zaspokoją zapotrzebowania rynku” – powiedział.