09.12.2024| Źrodło: China Daily

Trzy nowe odmiany rzepaku opracowane przez Northwest A&F University z prowincji Shaanxi przechodzą  Tybecie testy w celu określenia ich zdolności do wzrostu na dużych wysokościach.

Zespół zajmujący się hodowlą rzepaku, kierowany przez Huang Zhen z Wydziału Agronomi na Uniwersytecie Połnoocno-Zachodnim, testuje nowe odmiany na gruntach rolnych w Lhasie, stolicy Tybetu, na wysokości około 3650 metrów nad poziomem morza.

Wśród testowanych odmian jest odmiana Xiyou 11, która jest tradycyjnie wysiewana w dorzeczu rzeki Jangcy i na obszarach między Żółtą Rzeką a rzeką Huaihe.


9 lipca 2024. Kwitnące pola rzepaku (zdjęcie z drona) powiecie Mozhugongka w Tybecie. [Zdjęcie: Tenzin Nubu, Xinhuanet].

Nowe odmiany rzepaku wykazały dotychczas wyjątkową zdolność adaptacji w Wysokogórskim Gospodarstwie Przemysłu Nasiennego w powiecie Chushul i pod względem wzrostu i potencjału plonowania przewyższyły główną lokalną odmianę, co wskazuje na perspektywę powszechnego wprowadzenia tej odmiany  na całej Wyżynie Tybetańskiej, powiedział Huang.

„Xiyou 11 wykazuje silne przyrosty z dorodnymi nasionami. Eksperckie testy wskazują na plon około 4275 kilogramów z hektara, co zapewnia optymalną równowagę między wysokim plonem a odpornością roślin na stres wysokogórski”, powiedział Wang Jinxiong, pracownik naukowy Tybetańskiej Akademii Rolnictwa i Hodowli Zwierząt.

Huang stwierdził, że Xiyou 11 to niezależnie wyhodowana odmiana o wyjątkowych cechach, takich jak odporność na suszę, tolerancja na zasolenie, wysoki plon i doskonała jakość oleju.

„Olej rzepakowy, bogaty w ponad 93 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest idealnym podstawowym pożywieniem dla regionów wysokogórskich, gdzie ludzie potrzebują wysokoenergetycznych produktów spożywczych. Jego wartość odżywcza dla funkcjonowania układu krążenia sprawia, że ​​jest to najwyższej jakości źródło pożywienia”, powiedział Huang.

Zespół Huanga rozpoczął badania na Wyżynie Tybetańskiej w 2012 r., zajmując się takimi wyzwaniami, jak niskie plony rzepaku i niewystarczająca liczba odmian odpornych na choroby. Wykorzystując klonowanie pozycyjne, uczeni zidentyfikowali kluczowy gen, odkrywając nowy mechanizm zwiększania tolerancji rzepaku na sól. W ostatnich latach zespół przeszukał ponad 30 zasobów rzepaku odpornego na sól i opracował 12 wysokowydajnych linii rodzicielskich, które zostały wykorzystane do wyprodukowania ponad 20 wysokowydajnych hybryd rzepaku.

Zespół Huanga wyhodował serię odpornych odmian, w tym Xiyou 11, Shaanyou 1513 i Shaanyou 168, które nadają się do wysiewu w zimnych, suchych i słono-zasadowych regionów, takich jak Tybetański Region Autonomiczny, Region Xinjiang Uygur, Autonomiczny Region Ningxia Hui i prowincja Shaanxi.

Spośród wyjątkową wydajność nich wykazał Xiyou 11, opracowany przez adiunkta Yu Chengyu.

Wang poinformował, że uczelnia nawiązuje kontakty z lokalnymi władzami rolniczymi w celu utworzenia ponad dziesięciu farm demonstracyjnych, każda o powierzchni przekraczającej 6,67 hektara, w Lhasie, Lhokha, Nyingchi i Shigatse w celu promowania uprawy nowych odmian rzepaku.

Xiyou 11 i inne nowe odmiany rzepaku wkrótce będą szeroko uprawiane na całej Wyżynie Tybetańskiej, otwierając tym samym nowy rozdział w innowacjach w zakresie zasobów rzepaku i jego zastosowań hodowlanych, powiedział Wang.

Fotografie ilustracyjne.