09.12.2024| Źrodło: China Daily
Trzy nowe odmiany rzepaku opracowane przez Northwest A&F University z prowincji Shaanxi przechodzą Tybecie testy w celu określenia ich zdolności do wzrostu na dużych wysokościach.
Zespół zajmujący się hodowlą rzepaku, kierowany przez Huang Zhen z Wydziału Agronomi na Uniwersytecie Połnoocno-Zachodnim, testuje nowe odmiany na gruntach rolnych w Lhasie, stolicy Tybetu, na wysokości około 3650 metrów nad poziomem morza.
Wśród testowanych odmian jest odmiana Xiyou 11, która jest tradycyjnie wysiewana w dorzeczu rzeki Jangcy i na obszarach między Żółtą Rzeką a rzeką Huaihe.
9 lipca 2024. Kwitnące pola rzepaku (zdjęcie z drona) powiecie Mozhugongka w Tybecie. [Zdjęcie: Tenzin Nubu, Xinhuanet].
Nowe odmiany rzepaku wykazały dotychczas wyjątkową zdolność adaptacji w Wysokogórskim Gospodarstwie Przemysłu Nasiennego w powiecie Chushul i pod względem wzrostu i potencjału plonowania przewyższyły główną lokalną odmianę, co wskazuje na perspektywę powszechnego wprowadzenia tej odmiany na całej Wyżynie Tybetańskiej, powiedział Huang.
„Xiyou 11 wykazuje silne przyrosty z dorodnymi nasionami. Eksperckie testy wskazują na plon około 4275 kilogramów z hektara, co zapewnia optymalną równowagę między wysokim plonem a odpornością roślin na stres wysokogórski”, powiedział Wang Jinxiong, pracownik naukowy Tybetańskiej Akademii Rolnictwa i Hodowli Zwierząt.
Huang stwierdził, że Xiyou 11 to niezależnie wyhodowana odmiana o wyjątkowych cechach, takich jak odporność na suszę, tolerancja na zasolenie, wysoki plon i doskonała jakość oleju.
„Olej rzepakowy, bogaty w ponad 93 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest idealnym podstawowym pożywieniem dla regionów wysokogórskich, gdzie ludzie potrzebują wysokoenergetycznych produktów spożywczych. Jego wartość odżywcza dla funkcjonowania układu krążenia sprawia, że jest to najwyższej jakości źródło pożywienia”, powiedział Huang.
Zespół Huanga rozpoczął badania na Wyżynie Tybetańskiej w 2012 r., zajmując się takimi wyzwaniami, jak niskie plony rzepaku i niewystarczająca liczba odmian odpornych na choroby. Wykorzystując klonowanie pozycyjne, uczeni zidentyfikowali kluczowy gen, odkrywając nowy mechanizm zwiększania tolerancji rzepaku na sól. W ostatnich latach zespół przeszukał ponad 30 zasobów rzepaku odpornego na sól i opracował 12 wysokowydajnych linii rodzicielskich, które zostały wykorzystane do wyprodukowania ponad 20 wysokowydajnych hybryd rzepaku.
Zespół Huanga wyhodował serię odpornych odmian, w tym Xiyou 11, Shaanyou 1513 i Shaanyou 168, które nadają się do wysiewu w zimnych, suchych i słono-zasadowych regionów, takich jak Tybetański Region Autonomiczny, Region Xinjiang Uygur, Autonomiczny Region Ningxia Hui i prowincja Shaanxi.
Spośród wyjątkową wydajność nich wykazał Xiyou 11, opracowany przez adiunkta Yu Chengyu.
Wang poinformował, że uczelnia nawiązuje kontakty z lokalnymi władzami rolniczymi w celu utworzenia ponad dziesięciu farm demonstracyjnych, każda o powierzchni przekraczającej 6,67 hektara, w Lhasie, Lhokha, Nyingchi i Shigatse w celu promowania uprawy nowych odmian rzepaku.
Xiyou 11 i inne nowe odmiany rzepaku wkrótce będą szeroko uprawiane na całej Wyżynie Tybetańskiej, otwierając tym samym nowy rozdział w innowacjach w zakresie zasobów rzepaku i jego zastosowań hodowlanych, powiedział Wang.
Fotografie ilustracyjne.