17-09-2019, Źródło: Xinhua

Pasterz idzie drogą przed swoim domem w wiosce Edamenba w powiecie Kangding, w autonomicznej prefekturze tybetańskiej Ganzi, w prowincji Syczuan. (Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo)

Obecnie Hodowla dwudziestoczteroletniej Genweng mieszkającej w Chengdu przekracza liczbę 100 jaków. Właścicielka zwierząt nie spodziewała się, że z mleka jakowego, uzyska coś więcej, niż tylko podstawowy składnik diety jej rodziny. Zaczęła przetwarzanie tego pospolitego produktu na lody, a następnie sprzedała je w 20 prowincjach.

Genweng mieszka w wiosce w autonomicznej prefekturze tybetańskiej Ganzi, w prowincji Syczuan w południowo-zachodnich Chinach. Miejscowi ludzie posiadający domy i gospodarstwa na wysokości 3500 metrów nad poziomem morza, hodują jaki, których mleko od pokoleń jest elementem codziennych posiłków.

Nikt nie spodziewał się, że na mleku jaków da się dużo zarobić.

„Mleko produkowane w tym regionie ma bardzo wysoką zawartość białka i można z niego uzyskać wiele produktów”, twierdzi Zhang Rong, dyrektor firmy produkującej mleko o nazwie Lanyi.

Po latach doświadczenia w branży mleka krowiego Zhang założył firmę w Ganzi, aby od pasterzy kupować mleko jaków.

Według Zhanga „Produkty z mleka jaków rzadko są obecne na rynku, a ich niepowtarzalny smak może nie być łatwy do zaakceptowania”. Dlatego przetworzył mleko na lody, ciastka i napoje bezalkoholowe, po usunięciu charakterystycznego posmaku.

Produkty okazały się akceptowalne przez większą liczbę konsumentów, a nowy przemysł przynosi pasterzom większy dochód.

W 2018 roku, kiedy firma zaczęła kupować mleko jaków od miejscowej ludności, osiągnęła dochód 460 000 juanów (około 65 000 dolarów amerykańskich) dla całej wioski, co oznacza średni wzrost o 5200 juanów na każdą rodzinę.

Mający 58 lat Gege, który dzięki nowej zlewni mleka, w roku 2018 zarobił ponad 20 000 juanów, wspomina czasy znacznie gorszych dochodów, sprzed produkcji lodów.

Od roku 2014 do 2018 dochód rodziny Gege na osobę wzrósł prawie pięciokrotnie.
Wieś kupiła 370 jaków dla zubożałych rodzin, w celu zwiększenia dochodu każdej z tych rodzin o 11 340 juanów rocznie.


Inspektorzy badają próbki mleka jaków. (Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo)


Genweng, córka miejscowej rodziny pasterskiej, pozuje do zdjęć z jakami. 
(Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo) 


Linia produkcyjna w firmie przetwarzającej mleko  jaka. (Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo)


Jaki na pastwisku. (Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo)


Pasterze tybetańscy przygotowują mleko do wysyłki do mleczarni. (Zdjęcie: Xinhua/Sun Ruibo)

Redaktor: Li Xia