08.09.2022 Źródło: m.tibet.cn


Podczas złotej jesieni w powiecie Dulan, w Mongolskiej i Tybetańskiej Autonomicznej Prefekturze Haixi w prowincji Qinghai, położonej w południowo-wschodniej części dorzecza Qaidam, na powierzchni ponad 200 000 mu rozpoczęto zapowiadające się jako rekordowe zbiory owoców kolcowoju chińskiego znanego jako jagody Goji .


W ostatnich latach prowincja Qinghai poczyniła wielkie wysiłki, aby stworzyć warunki eksportu ekologicznych produktów rolnych i zwierzęcych, a uprawa roślin typowych dla Wyżyny Tybetańskiej, takich jak kolcowój chiński i komosa ryżowa, rozkwitła.


Basen Qaidam, położony w północno-wschodniej części Wyżyny Tybetańskiej, jest odpowiednim obszarem do ekologicznej produkcji kolcowoju. Zrozumiałe jest zatem, że powierzchnia sadzenia kolcowoju w basenie Qaidam przekracza 440 000 mu, a obecnie w okres zbioru weszły uprawy na ponad 400 000 mu.

Powiat Dulan jest jednym z głównych obszarów produkcji kolcowoju w regionie Qaidam.W 2022 r. powierzchnia nasadzeń kolcowoju w powiecie osiągnie 217 700 mu, a całkowita produkcja świeżych jagód kolcowoju ma sięgnąć 180 000 ton.

Do tej pory w powiecie Dulan zebrano kolcowój z areału 119 000 mu i oczekuje się, że łączny przychód z jego sprzedaży wyniesie około 486 milionów juanów. Uprawa kolcowoju umożliwiła miejscowej ludności wkroczenie na drogę zwiększania dochodów i bogacenia się.

Kolcowój chiński (Jagody Goji) jest płożącym krzewem dorastającym do ok.2-2,5m. Jagodę Goji możemy uprawiać w naszym klimacie, łatwo rozmnażają się z nasion lub przez sadzonki. Są odporne na susze, wytrzymują mrozy do -26 stopni C.
Jagody Goji pełnią ważną role w tradycyjnej medycynie chińskiej - prawie każdy ziołowy specyfik leczący oczy zawiera je w swoim składzie.
Zwiększają wytrzymałość, stymulują układ odpornościowy, pobudzają, poprawiają krew, osłaniają wątrobę, poprawiają wzrok, opóźniają efekty starzenia, obniżają ciśnienie krwi.
Źródło: www.sadowniczy.pl