2021.05.03 Źródło: Xinhua  

Wcześnie rano Li Shouyuan założył gumowe buty i pośpieszył do swoich szklarni, aby zebrać warzywa.

„Ponieważ ceny są dobre, mamy kluczowy okres zbierania i sprzedaży cukinii. Nie ma czasu do stracenia ”- powiedział mieszkaniec wioski Jang w okręgu Chushur w orefekturze Lhasie. Wraz z szybkim rozwojem infrastruktury rolniczej wioska Jang stała się znaną w Tybecie „wioską warzywną”.

W przeszłości w Tybecie warzywa były luksusem i spożywane były tylko przez klasę wyższą. Teraz warzywa pojawiają się na stołach  wszystkich gospodarstw domowych, zapewniając dobre dochody hodowcom, takim jak Li.

Penpa, jeden z mieszkańców wioski Li, również jest świadkiem rozwoju tej zmiany. „Teraz możemy jeść wszystkie rodzaje świeżych warzyw, w tym wiele modnych, takich jak pomidorki koktajlowe i okra. W przeszłości nikt nie spodziewał się, że będziemy mógli je zjeść ”.

Przed historycznym rokiem 1951 jedzenie warzyw było przywilejem jedynie bogatych chłopów i  panów. Wielu poddanych nigdy w życiu nie jadło warzyw.

W ciągu ostatnich 70 lat władze centralne Chin sprawiły, że dostawy warzyw poprawiały jakość życia ludzi. Dzięki budowie baz do produkcji warzyw wydajność znacznie się poprawiła, pokonując ograniczenia, takie jak klimat.

W 2020 roku obszar uprawy warzyw w Tybecie wynosił 25 820 hektarów, a roczna produkcja wynosiła 843 400 ton. Czasy, kiedy warzywa były trudne do zdobycia i droższe od mięsa, należą już do przeszłości.

„Powiat Chushur nie tylko wzbogacił swój„ koszyk warzyw ”dzięki rozwojowi przemysłu warzywnego w ciągu ostatnich lat, ale także napełnił  portfele rolników” - powiedział Tashi Yangzom, zastępca dyrektora okręgowego biura ds. Rolnictwa.

W kwietniu 2020 roku Li i jego żona wydali ponad 70000 juanów (10800 USD), aby wynająć cztery szklarnie w wiosce. W tym roku spodziewa się zarobić na nich około 200 000 juanów.

Uważa się, że wzrost spożycia warzyw i lepsza dieta spowodowały wzrost długości życia, ze średnio 35,5 w 1951 roku do 71,1 w 2020 roku.