2017-10-17 Autor: Xu Junqian Źródlo: China Daily

Szafran [Foto: China Daily]

    Po chińsku (mandaryńsku) szafran nazywa się  "zanghonghua", co oznacza "czerwony kwiat Tybetu". Jednak, tak naprawdę, największym producentem tego kwiatu w Chinach (aż 90% eksportu Chin) jest wyspa Chongming znajdująca się w ujściu rzeki Yangtze do Wschodniego Morza Chińskiego. Przez to wielkie nieporozumienie językowe wielu turystów odwiedzających Tybet pragnie zakupić tę drogą przyprawę jako pamiątkę z "Dachu Świata".
   Doświadczony plantator i kupiec z wyspy Chongming, Gu Jianpei powiedział, że szafran na wyspie zaczęto uprawiać we wczesnych latach 80 dwudziestego wieku. Pewien biolog z Szanghajskiej Grupy Medycznej odkrył, że wyspa Chongming jest idealna dla hodowli tej rośliny z powodu struktury i jakości gleby. Szanghajska Grupa Medyczna  jako,że szafran ma szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej, szukała jak najlepszego miejsca do hodowli tej rośliny.
   Szafran, który wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, wymaga wręcz "cieplarnianych" warunków. Nie jest w stanie przetrwać w temperaturze poniżej 7 stopni lub powyżej 30 stopni Celsiusza. Gleba na której rośnie nie może być zanieczyszczona chemicznie, również dojrzałe kwiaty szafranu nie mogą być chronione za pomocą preparatów chemicznych.