08.09.2021 Na podstawie materiału Xinhua via china.org.cn
Tybetańscy rolnicy z prefektury Lhasy przystąpili do zbioru jęczmienia górskiego, najpopularniejszego zboża na całej Wyżynie Tybetańskiej. Poniżej publikujemy "fotoreportaż żniwny" fotoreporterów Agencji Xinhua:Sun Ruibo i Jigme Dorje, Zdjęcia wykonano 6 września 2021
Rolnicy ze wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy podczas zbioru jęczmienia górskiego. [Zdjęcie: Jigme Dorje/Xinhua]
Pole dojrzałego jęczmienia górskiego w powiecie Lhunzhub w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie Jigme Dorje/Xinhua]
Nabrzmiałe kłosy jęczmienia górskiego na polu w powiecie Lhunzhub w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie autorstwa Sun Ruibo/Xinhua]
Zdjęcie lotnicze - szachownica pól jęczmienia górskiego we wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie autorstwa Sun Ruibo/Xinhua]
Zdjęcie lotnicze - zbiór jęczmienia górskiego za pomocą kombajnu we wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie autorstwa Sun Ruibo/Xinhua]
Żniwiarze ze wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy przy pracy. [Zdjęcie: Jigme Dorje/Xinhua]
Zbiór ziarna kombajnem bardzo skraca pracę. Pole we wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy[Zdjęcie: Jigme Dorje/Xinhua]
Czasami trzeba pomóc kombajnowi. Rolnicy ze wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy przy pracy.[Zdjęcie: Jigme Dorje/Xinhua]
Kombajn na tle górskich szczytów - pole we wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie: Sun Ruibo/Xinhua]
Opróżnianie kombajnu z ziarna - pole we wsi Kere w dystrykcie Dagze w prefekturze Lhasy. [Zdjęcie: Sun Ruibo/Xinhua]
Żniwiarze uzupełniają pracę kombajnu. Zbierają słomę jeczmienną po omłocie. [Zdjęcie: Jigme Dorje/Xinhua]