2018-01-04 Źródło: China Tibet News
W ostatnich latach Tybet energicznie promował uprzemysłowienie sektora uprawy warzyw, a przede wszystkim starał się ukształtować go odpowiednio do warunków panujących na Płaskowyżu.

Na fotografii hodowcy sprawdzają  dojrzałość ogórków w gospodarstwie ogrodniczym Gangdelin w okręgu Doilungdeqen należącym administracyjnie do Lhasy. [Foto / China Tibet News / Li Zhou, Tsewang]

W celu stworzenia w Tybecie nowoczesnego sektora hodowli warzyw uwzględniającego specyficzne warunki panujące na płaskowyżu, Departament Rolniczo-Pasterski Tybetańskiego Regionu Autonomicznego wykorzysta specjalne zasoby i warunki rolnicze, zapewni odpowiednią podaż warzyw, zwiększy dochody rolników i pasterzy, poprawi jakość życia mieszkańców Regionu, podniesie jakość warzyw i zmniejszyć koszty ich produkcji, aby zwiększyć korzyści płynące z uprawy warzyw i ich konkurencyjność rynku. Celem tych działań jest wyprodukowanie miliona ton warzyw do 2020 roku.

W trakcie XIII pięciolatki Tybet przyspieszy budowę bazy dla produkcji warzyw, w pełni wykorzysta jałowe doliny i zbocza, opracuje zaawansowane technologie hodowli, takie jak uprawy nie potrzebujące gleby, energicznie rozwijać będzie produkcję warzyw, rozszerzać stopniowo areał uprawy warzyw i stale doskonalić system zaopatrzenie w warzywa. Do 2020 roku Tybet zamierza zwiększyć powierzchnię uprawy warzyw do ponad 450 000 mu.

Odpowiednie organa tybetańskie wzmocnią monitorowanie informacji na temat produkcji warzyw, dokonają naukowych ustaleń dotyczących produkcji warzyw w różnych miastach i rozsądnie opracują strukturę gatunków i odmian roślin i ich rozkład regionalny. Aby skutecznie wdrażać nowoczesne technologie produkcji  u producentów warzyw, przeprowadzone zostaną na szeroką skalę szkolenia techniczne dla rolników.

Prowadzone będą również specjalne kampanie na temat jakości i bezpieczeństwa produktów rolnych tak, aby ludzie mogli spożywać warzywa wolne od jakichkolwiek  zanieczyszczeń.