Lhasa, 02 czerwca (Xinhua) - Wkrótce będziemy wiedzieć, czy uprawy kawy mogą rozwijać się na Dachu Świata, Tybet założył eksperymentalne plantacje kawy. Dawa Toinzhub, wiceszef Powiatowego Biura Rolnictwa i Hodowli Zwierząt poinformował we czwartek, że w Powiecie Zayu, pod nadzorem ekspertów miejscowi rolnicy zasiali na małych poletkach po 500 gram nasion kawy przywiezionej z prowincji Yunnan.

Sadzonki rozsadzono miesiąc temu, powiedział powiatowy urzędnik, jeśli eksperyment się powiedzie, uprawy kawy będą rozszerzane na inne regiony Tybetu. Zayu, położone w południowo-wschodniej części Wyżyny Tybetańskiej, leży na średniej wysokości 2300 metrów. Szczyci się łagodnym klimatem m.in. obfitymi opadami deszczu i dużą ilością dni słonecznych, co sprawia, że pod tym względem doskonale nadaje się do kawy.

Proces budowy plantacji jest nadzorowany przez członków Tybetańskiej Akademii Rolnictwa i Hodowli Zwierząt, a także jej odpowiedniki z Hainan i Yunnan - dwóch prowincjach w których produkuje się kawę. Technicy przykrywają sadzonki folią termiczną, aby uchronić je przed chłodem, mówi Dawa Toinzhub.>>Mamy nadzieję, przemysł kawowy może rozwijać się także tutaj a kawa "made in Tibet" stanie się znaną marką<< dodał.