2018-12-13 Źródło: China Tibet Online
Suszone mięso jaka jest dla Tybetańczyków wyjątkowym przysmakiem. Każdego roku, gdy nadchodzi zima,Tybetańczycy zaczynają gromadzić świeże mięso jaka aby poddać je procesowi suszenia. By zaspokoić popyt mieszkańców Stolicy, władze miasta od dwóch lat organizują imprezę handlową "Yak Meat Sales".

60-letnia Lhakpa Drolma przygotowuje się do zakupu ponad 50 kilogramów świeżego mięsa jaka pochodzącego z okręgu Damshung. Udzieliła przy tym wskazówek na temat jak przygotowywać mięso jaka do suszenia. Lhakpa Drolma powiedział, że suszone mięso jaka jest tradycyjną tybetańską potrawą i jest ono najważniejsze podczas świąt tybetańskiego Nowego Roku. Najlepszy czas na suszenie mięsa jaka przypada na okres od końca listopada do początku grudnia, kiedy temperatury w Lhasie spadają poniżej zera stopni Celsjusza.

Według Lhakpy Drolmy, wielkość pasków mięsa jaka jest również bardzo istotna. Ogólnie rzecz biorąc dobry rozmiar, to szerokość na dwa palce i grubość na jeden palec, oczywiście rozmiar powinien być mniejszy, gdy w domu są osoby starsze. Jeśli zęby starszej osoby nie są tak dobre, możesz pociąć pasek mięsa na jeszcze mniejsze kawałki. Pocięte mięso jaka jest następnie suszone w cieniu domu, a po półtora, dwóch  miesiącach nadaje się już do spożycia.

Lhakpa Drolma powiedziała, że dobrej jakości suszone mięso jaka ma szczególny smak. Ponieważ podczas suszenia blaknie i zamarza w nocy, jest chrupkie i smaczne.