2018-12-18 Źródło: China Tibet Online
Czarne jabłka pochodzą z Nyingchi, z południowo-wschodniego Tybetu. Średnią wysokość wynosi tu3000 metrów nad poziomem morza, całoroczne nasłonecznienie sięga 2000 godzin, występują tu wyjątkowo silne promienie ultrafioletowe, średnia temperaturą wynosi 8,7 stopnia Celsjusza przy dużej różnicy temperatur pomiędzy dniem i nocą, dzięki takim warunkom czarne jabłka Nyingchi mają cykl wzrostu do 210 dni, czyli o około 40 dni więcej niż jabłka uprawiane na równinach.


"Co sprawia, że jabłka są czarne? Ma Tianwei, sadownik, wyjaśnił, że czarne jabłka mają bardzo wysoką zawartość OPC (oligomere proanthocyanidin), poza tym niepowtarzalny klimat regionu, te dwa czynniki nadają jabłkom czarną barwę. Warunki naturalne w Tybecie sprawiły, że czarne jabłka nie ulegają szkodnikom, zawierają więcej cukru i mają lepszy smak